4 årtier med skak i Lundeborg

I sol, regn og blæst blev der spillet rundt regnet ti tusinde fornøjelige partier under åben himmel, under fiskernes halvtag, i Aktivhuset eller tre gange de senere år i et telt. Uanset stedet var der altid godt med humør på fra deltagernes side. Disse var ikke blot fra Syd- eller Østfyn men kom fra store dele af det ganske fædreland. Nogle af disse var så glade for at medvirke, at de tog den lange tur en hel del år i træk. Også få mesterspillere fra udlandet fandt frem til kajen nedenfor hårnålesvinget.

Det startede med 24 deltagere, som steg til 54, 72 og 105 de kommende tre år, hvorefter det holdt sig over hundrede de næste cirka ti år. Dernæst skete en afmatning, for aldrig at nå disse højder igen. Efter at have bundet med blot 40 spillere i 2001, kom der dog atter en opblomstring, hvorefter tallet stabiliserede sig på 64-80 tankesportsudøvere frem til nu.

Lundeborgmesterskabet blev flest gange vundet af Carsten Bank Friis, som i de 24 gange han deltog repræsenterede Læseforeningen Skakklub i Bolbro. Det blev til 16 triumfer (7 gange på deling med en anden) og i den sidste tredjedel af årene en andenplads. Fantastisk flot. Nærmeste forfølger var Steffen Pedersen, som nogle gange stillede op for arrangørklubben, med otte titler. Det blev til 6 titler for Tom Frantzen, Frem Odense, på tredjepladsen. Jeg er lidt usikker på, om de alle er vundet i øverste gruppe. Apropos lavere rækker, så blev der ligeledes til seks gange øverst på sildekasserne, som gjorde sig ud for en sejrsskammel, til Peter Kinggaard, Frem, Ejvind Funch Carlsen, Odense Skakklub siden Damhus i Rødovre, og Lars Hedal, Bellinge.

Cirka 500 personer nåede at komme på podiet, og så har der måske været omkring ligeså mange, der gik tomhændet hjem; og så alligevel ikke. Der blev nemlig delt masser af sponsorpræmier ud, som kunne gå til en, der mødte op i træsko eller var beklædt med en sjov hat, etc. Der var medvirkende fra under ti år og helt op til over firs. Alle kæmpede de bravt men fair over syv runder med et kvarters betænkningstid henover de 64 felter.

Tilskuere blev sjældent stående ret længe og så på. Nyt medlem til nogen klub blev det vist aldrig til; hvilket heller ikke på noget tidspunkt var tiltænkt men dog en naturlig følge, dersom det havde foregået et mere mellemfolkeligt sted. Fiskere har selvfølgelig mest interesse i deres både og fangst. Atmosfæren var dog helt i top blandt havnefolket, der villigt stillede fryserum til rådighed, så vi kunne servere kølige drinks hele den lange dag.

De første mange år blev rundekort og tavler skrevet i hånden – ofte i et lokale i Gudme-hallerne fredag aften – siden blev det muligt at skrive dem ud elektronisk. Stole blev kørt til og fra Højgård sammen med borde lejet i Ellerup. Begge dele fik vi senest opmagasineret tæt med spillestedet. Trods disse forbedringer gjorde tidens tendenser med andre fritidsaktiviteter, at flere hjælpere faldt fra, foruden at de trofaste kom længere og længere væk fra deres velmagtsdage.

Skrevet af Allan Hallgren Hansen den 18. august 2019